Alkohol przyczyną czerniaka?
Naukowcy z Brown University zbadali związek pomiędzy spożyciem alkoholu a ryzykiem zachorowania na czerniaka złośliwego. Do analizy posłużyły dane ponad 210 tys. osób, których nawyki dietetyczne oraz stan zdrowia monitorowano przez średnio 18 lat. Ilość wypijanego alkoholu określano na podstawie kwestionariuszy wypełnianych przez badanych. Okazało się, że spożycie alkoholu w ilości odpowiadającej
14 g czystego spirytusu na dobę wiązało się ze wzrostem ryzyka czerniaka średnio o 14 procent. Picie większych ilości powodowało, że zagrożenie nowotworem rosło w tempie ok. 13 proc. na każdą kolejną porcję alkoholu równoważną lampce wina. Jeszcze większy wzrost ryzyka pojawienia się czerniaka dotyczył tych części ciała, które normalnie nie są narażone na promienie słoneczne. Wynosił on nawet 73 proc. u osób preferujących białe wino. Autorzy badania nie są pewni, dlaczego białe wina wiązały się z wyraźniejszym wzrostem ryzyka zachorowania na czerniaka niż wina czerwone. Prawdopodobnie większe stężenia antyoksydantów w odmianach czerwonych skuteczniej równoważą szkodliwy wpływ toksycznego aldehydu octowego, który powstaje w winie w procesie oksydacji alkoholu, a także w procesie rozkładu alkoholu w wątrobie.
Źródło: Newsmax